keskiviikko 17. joulukuuta 2014

joulukalenteri luukku 17 miten meillä tehsään piparkakkuja?

Meillä leivotaan pipareita joka vuosi niinkuin varmasti monessa muussakin suomalaisessa perheessä. Minä tein piparkakku taikinan aivan itse alusta loppuun. Taikinasta tuli oikein hyvää, vaikka vuoden aikana ei ole piparkakkuja tullut valmistettua. Jos te tahdotte tehdä piparkakku taikinan itse on tässä ohje, jota minä käytän.

Mitä tarvitse?
125 g margariinia tai voita
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
4 dl vehnäjauhoja
(1/2 tl kardemummaa)
(2-3 rkl sitruunamehutiivistettä)

Valmistus!
1 Mittaa suureen kattilaan margariini,siirappi,sokeri ja mausteet(halutessasi myös kardemumma ja sitruunamehu). Kiehauta ne samalla sekoittaen.

2 Vatkaa seos haaleaksi esimerkiksi nostamalla kattila lavuaariin, jossa on kylmää vettä. Sinun tulee vatkata seosta koko jäähtymisen ajan. Jos jäähdytät vedessä käytä vispilää äläkä sähköllä toimivaa! Kun seos on haaleaa, lisää kananmuna.

3 Laita jauhot erilliseen astiaan ja sekoita niihin ruokasooda. Lisää jauhot+ruokasooda seokseen. Sekoita hyvin!

4 Muotoile taikina kelmun sisällä litteäksi paketiksi ja anna taikinan olla jääkaapissa ainakin vuorokausi.

5. Kun alat leipoa pipareita ota ne lämpiämään hetki ennen aloittamista, jotta taikina pehmenee hiukan(5-10 min)

6 Lisää vehnäjauhoja pöydälle ja aseta taikina vehnäjauhojen päälle ja kaulitse se ohueksi levyksi ja ota muotilla piparkakkuja. Sijoita piparkakut pellille noin 1 cm päähän toisistaan.

7 paista piparkakkuja 180-200 asteisessa uunissa noin 5-10 min riippuen millaisia piparkakkuja tahdot

8 Lopuksi voit koristella piparkakut kaupasta ostettavilla sokeri kuorrutteilla tai voit pieneen purkkiin sekoittaa vettä ja tomusokeria ja tehdä siitä jämäkkää..

Muistakaa hyvä joulumieli ja piparkakkujen teko on koko perheen juttu!






Tarkka koristelu käynnissä. :) 
Myös isäni osallistuu piparien tekoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti