maanantai 15. joulukuuta 2014

joulukalenteri luukku 15 mihin varusteisiin kannattaa panostaa?

Monilla hevosen omistajilla on paljon varusteita. Varusteita on jopa tuhansien eurojen edestä. On suitsia,satuloita,suojia,satulahuopia,kuolaimia,pehmusteita,harjoja,kaviokoukkuja,kypäriä,hanskoja,housuja jne.

Ratsastus on aika moista varuste urheilua. Minusta on kiva että varusteissa on väriä ja ne näyttävät silmiin kivoille. Mutta mielummin otan istuvan satulan kuin kivan värisen satulan.

Hevosen tärkein varuste on hyvin istuva satula. Satula on yleensä hevosen kallein varuste ja sitä tulee hoitaa hyvin. Satuloita on kevytsatuloita,synteettisiä satuloita,nahkaisia ja vaikka millaisia. Värejä löytyy valkoisesta räikeän pinkkiin. Ja kyllä hevosella voi ratsastaa ilman satulaa, mtta satula jakaa ratsastajan painoa ja minun mielestäni satulalla on mukavampi ratsastaa kuin ilman.

Satuloissa on suuria eroja. Satulan runko voi olla valmistettu esim muovista tai puusta. Toppauksia on yhtäpaljon kuin satuloita. eli on synteettistä villaa, villaa, ilmatopattuja ja vaikka mitä. Näistä on myös eri versioita. Jotkut hevoset tykkäävät, että on kerroksittain erimateriaaleja.

Satuloita on myös eri mallisia niin kouluratsastukseen kuin esteratsastukseen. On myös näitä joka lajin satuloita joita nimitetään yleissatuloiksi.

Meillä on yleissatula, joka on este painotteinen. Satula on nahkaa ja rakastan sitä satulassa istuu kuin tatti! Hugolla oli synteettinen yleissatula, joka minusta oli aivan kaamea. Se oli kuin heitto istuin hevosen hieman komapastuessa meinasin välittömästi lentää korvien yli.

Minusta toinen tärkeä varuste on kuolaimet, jotka kiinnitetään oikean kokoisiin suitsiin. Kuolaimien täytyy sopia hevoselle ja remmien kireydet on syytä tarkistaa aina enne ratsastamaan lähtöä. Jos menet hevosella liian kovalla kuolaimella se luultavasti reagoi joko pakoon juoksemalla tai pystyyn hyppimällä,pukittelemalla tai seisomalla paikoillaan. Suitset eivät saa olla liian pienet eivätkä liian suuret.

ratsastajan tärkein varuste on kypärä. Kypärä tulisi ostaa mahdollisimman nopeasti harrastuksen aloittamisesta. Ratsastuskypärä saattaa pelastaa jopa henkiä. Kypärässä kannattaa olla tarkka ja varmistaa sen olevan kunnossa ja jos tippuessaan on lyönyt päänsä tulisi kypärä vaihta mahdollisten vaurioiden takia.

Hevonen tarvitsee myös harja ja kaviokoukun näisskinvoi alkaa etsimään valtavia hintalappuja.

Tässä oli varusteet joilla pääsee ainakin alkuun ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti