maanantai 19. kesäkuuta 2017

Raviradalla menehtynyt hevonen


Kuluneella viikolla on uutisoitu paljon hevosen sairaskohtauksesta Kymi GP:n lähdössä 8. Lähdössä 8 menehtyi 4-vuotias lupaava ruuna Thunder McQueen, jota ohjasti Jeroen Van Caraen. Ohjastaja oli myös hevosen valmentaja, joten hevonen oli varmasti tuttu. Thunder McQueen lyyhistyi radalle lähtö kiihdytyksessä ja hevosen jalat sätkivät. Epäilyksenä on aortan repeäminen, jonka yleisin huomattava oire on äkkikuolema. 

Kilpailu päivän lämmin sää esittää tietysti kysymyksiä. Raveissa ei minun ymmärrykseni mukaan ole minkäänlaisia lämpötila rajoja, jolloin kilpailut peruutetaan. Kouvolan tapauksessa mittari ilmeisesti näyttänyt yli 20-asteen hellettä. Lähtö 8 oli tarkoitettu ratsuihmisen korvaan siis nuorille hevosille ja matkan pituus oli 2100m. Matka on kohtuullinen ja helteellä varmasti raskas.

Tästä herääkin kysymys: Miksi raveissa ei ole lämpörajoja? Kyllä hevosen hyvällä nesteytyksellä pystytään tekemään paljon ja esimerkiksi kosteuttamalla karvaa viileällä vedellä ja startin jälkeen pesulle viemällä. Teoriassa kuitenkaan sinulla ei ole mahdollista jättää hevosta lähdöstä pois helteen takia, jos et halua viiden päivän kilpailu taukoa. 

Ravi säännöt(hippos):

43 § Kilpailusta poisjäänti pakottavan syyn vuoksi Kun hevonen on ilmoitettu kilpailuun, sen täytyy osallistua siihen, ellei viimeistään osanottoa varmistettaessa esitetä poisjääntiin hyväksyttävää syytä. Poisjäännin hyväksyttävät syyt ovat valmentajan, ohjastajan tai hevosen osanottoa estävä sairaus tai sairauden lääkinnästä johtuva karenssiaika tai hevosen valmentajan vaihtuminen. Tuomaristo voi tarvittaessa pyytää todistuksen poisjäännistä. Sairauden vuoksi kilpailusta (koskee myös paikallisraveja) poisjäävälle hevoselle määrätään viiden (5) vuorokauden ilmoittamiskielto poisjääntiä seuraavasta päivästä alkaen ja hevonen joutuu jäämään pois kaikista kilpailuista, joihin se on jo ilmoitettu. 



Eli hevosta ei voida ilman sanktiota jättää lähdöstä pois. Syyksi ei siis riitä autorikko, varusterikko taikka hautajaiset. Voidaan siis pohtia onko kuinka eläin ystävällistä juoksuttaa hevosta kahden kilometrin matkalla helteellä. Oikea oppinen lähestymis tapa olisi ehkä asettaa, jotkin lämpörajat, jonka ylitettyä hevosen ohjastaja/valmentaja/omistaja voi päättää starttaako hevonen vai eikäö ilman sanktiota.


Kuolematapauksen yhteydessä Iltalehden ja muidenkin lehtien artikkeliin kommentoitiin internetissä, että Thunder McQueenin kuolema olisi johtunut huonosta hoidosta tai rahanahneudesta. Ensinnäkin ravihevosten startatessa paikalla on aina eläinlääkäri, joka katsoo hevosia ja poistaa lähdöstä tarvittaessa. Epäpuhtaudet,lihasjäykkyydet, veren vuodot ja kaikki vastaavat katsotaan eläinlääkärin toimesta.


Kuolemaan epäiltiin liittyvän myös mahdollisesti douping, mutta mietitään kuinka tarkat ravihevosten säännöt ovat starttipuolella niin niin ovat myös sallituissa aineissa. Esimerkiksi joissakin linimenteissä(hevosen jalkoja kylmäävä geeli) sisältää varoajan, joka voi olla vaikkapa 48 tuntia eli se näkyy hevosen testauksessa kiellettynä aineena. Samoin myös esimerkiksi banaanin syöttäminen hevoselle edellisenä päivänä huhun mukaan näkyy testauksessa piristävänä aineena.

Hevosen huonohoito mielletään hakkaamiseksi,aliravitsemukseksi,pakottamiselle ja muulle vastaavalle. Mietitäänpäs hetki sitä, että kyseessä on 500 kiloinen eläin, jolla on omatahto. Tietysti pitkälle pääsee kouluttamalla, mutta hevosta on vaikea juoksuttaa pitkin ravirataa, jos sillä ei ole itsellä kiinnostusta. Saati sellaisen hevosen tuominen ensimmäisenä maalilinjan yli.

Ravureiden painosta puhutaan paljon, koska ovathan ne hoikannäköisiä verrattuna moniin muihin. Ratsuihmiset, jotka eivät ole seuranneet raveja kummemmin pitävät varmasti laihoina, mutta ravurin ja koulupuoliverisen rakenteet ovat erilaiset ja moni ratsu onkin lihava. Ravureiden työ on juosta lujaa ja antaa parhaansa, joten jo hevosen jalkojen terveyden kannalta se liiallinen paino ei ole hyvästä.
Rahan ahneus ja raviurheilu eivät kuulu kovinkaan usein samaan lauseeseen. Monesta ravurista vain muutama on helmiä, eikä niilläkään omaisuuksia välttämättä tienaa. Ravihevonen tarvitsee varusteet,valmennuksen,tallin,rokotteet,kengät, kilpailumaksut ja paljon muuta. Se että hevonen maksaa edes sen kuluihin käytetyt rahat takaisin on harvinaista. Moni ravihevosen omistaja pitää hevosta rakkaudesta lajiin eikä sen tuoman rahan takia. Toki, jos joku tietää jonkun raviurheilulla tienaavan tavallisen ihmisen niin saa ilmiantaa. 
Thunder McQueenin tapaus oli surullinen ja äkillinen, mutta onneksi näitä tapahtuu vähän. Hevosen ei tarvinnut jäädä kitumaan vaan se päästettiin paremmille maille nopeasti. Syypää voi olla sydämen rakenne vika, aortan repeäminen tai jokin muu synnynnäinen vika. Evira sen selvittää ruumiinavauksessa.
Vaikka ravihevosia on lämminverisiä ja kylmäverisiä ovat ne kaikki hevosia, jotka ansaitsevat hyvän elämän ja hoidon. Hevosia on erinäköisiä ja kokoisia, juoksu tryylejä on erilaisia, mutta jokaisen ihmisen ja eläimen päivät voivat olla ohi silmänräpäyksessä. Sairaskohtaus ei katso aikaa eikä paikkaa, ei välttämättä varoita ennen, joten muistakaa nauttia joka hetkestä hevosystävänne kanssa!

torstai 15. kesäkuuta 2017

Uusi aluevaltaus

Onhan nakilla kerran tullut ajettua, mutta nyt päästiin ajamaan ihan omilla valjailla ja kärryillä! Keskiviikkona haettiin ypäjältä koppakärryt ja tänään sain ohjat ja valjaat. Rahaa upposi kiitettävästi, mutta mitä en murusen takia tekisi.

Kävin tänään ensimmäistä kertaa ajamassa ja kaveri oli mukana apukätenä. Hetki meni vehkeiden virittelyssä, mutta loppujen lopuksi meni ihan hyvin. Päästiin hyvin tallista ulos, mutta pian tuli eteen ensimmäinen ongelma. Ohjat oli pulotettu rintaremmin alta, joka ei sopinut nakille, joten asia korjattiin ja hevonen oli heti ajettavissa.

Hevonen oli todella innoissaan ja jaksoi hienosti juosta, vaikka kärryt ovat isot ja painavat(niitä on oikeasti työlästä liikutella)

Hra H:n ilme kun avasimme tallin ovet.




lenkin jälkeinen hiki

maanantai 12. kesäkuuta 2017

Tämän kokoisena ratsastaminen

Yllä olevan kuvan julkaisin facebookin ratsastajat ryhmässä ja kysyin uteliaisuuttani mielipidettä meidän menosta. Tuloksena oli n 100 kommenttia, joista 20 koski ratsastusta ja loput minun painoani. Tähän kuvaankin mommentoitiin esimerkiksi, että hevonen näyttää nöyrältä ja yrittävää parhaansa ratsastajasta huolimatta.

Painoa voi kertyä syystä taikka toisesta. Minun tapauksessa masennuslääkityksestä ja ahdistukseen syömisestä. Hevonen ei minun mielestäni näytä kärsivältä ja tuskin kuolee, jos tällänen pulla käy höntsäämässä tunnin päivässä.
Tottakai itsensä altistaa kritiikille, kun julkaisee itsestään kuvia sosiaalisessa mediassa. Yksikin kommentoija totesi, että jos haluaa olla hyväratsastaja niin ruokavalion muutos. En tiedä voiko koskaan painosta huomauttaa asiallisesti. Tarkoitukseni ei ole loukata, MUTTA.Ja kuvitteleeko joku oikeasti, että esimerkiksi koen että olevani normaalipainoinen? Ei tässä koossa se jää huomaamatta varsinkaan, kun kroppa arpeutuu,ihmiset tuijottavat ja äiti muistuttaa asiasta.

Silti pahinta oloa ei aiheuta se, että kommentoidaan negatiivisesti. Pahinta on se mieleen hiipivä ajatus siitä, ettenkö voi painoni takia kivuta enää oman hevoseni selkään. Hugolla nyt ei ole jalka eikä selkä tai muitakaan vaivoja, eikä se ole kärsivältä tuntunut. Mutta herkkä mieli antaa tilaa pahoille ajatuksille.
Täytyy harkita kärryjen ostoa ja jatkaa Hugon opettamista kulkemaan liinassa.
 Tänään harjoiteltiin liinassa juoksemista. Käynti sujuu jo hyvin ravi menee vielä talutus taktiikalla.









perjantai 2. kesäkuuta 2017

3 vuotta omana pikku ponina

Tosiaan 1.6.2017 Hugo on ollut mun nimissä nyt kolme pitkää vuotta, johon on sattunut kaikennäköisiä kommelluksia.
Ensimmäinen kuvattui kerta "omalla" hevosella ja huomatkaa sen kärsivä ilme(kesäkuu 2014)

Eka uinti reissu (Heinäkuu)
Tehtiin hämmentäviä hyppyjä(elokuu)

Kakkajalkojen putsausta(syyskuu)
Käytiin koulukisoissa(lokakuu)

Kärsitty kovista pohjista(marraskuu)
Kärsitty loimirajoista(joulukuu)

Nautittu lumisesta suomesta(tammikuu 2015)
Leikitty lumella(helmikuu)
Kipitelty pitkin teitä(Maaliskuu)

Nautittu omenamehusta(Huhtikuu)
Jouduttu huonelle tukanleikkaajalle(Toukokuu)
Kärsitty kielloista(Kesäkuu)
Käyty ulkopuolisella kentällä hyppäämässä(Heinäkuu)

Ötököitä häädetty(Elokuu)

Löydetty kaulan pyöreys(syyskuu)

Oltu kylmyydestä kankeita(Lokakuu)

Muutettu aitotallille(Marraskuu)

Tutustuttu vesiesteeseen(joulukuussa)

Tyukitetty hymyssäsuin laukkaa ylämäkeen(Tammikuu 2016)
Tuijotus lumisaateessa kettuuntuneena(Helmikuu)
Oltu harjoitusestekisoissa maneesissa riutuneen näköisinä(Maaliskuu)

Saatu suloinen ruusuke (Huhtikuu)

Kilpailtu vesisateessa(toukokuu)

Päästy nauttimaan ruoasta(Kesäkuu)

Kärsitty silmähaavasta(Heinäkuu)




Muutettu nykyiselle tallille(Elokuu)

Kokettu liiallista hyppyintoa hevosenpuolesta(syyskuu)

Leikitty metsässä (lokakuu)

Annettu parheelle kaverille hali(Marraskuu)

Harjoiteltu ilman satulaa menoa(joulukuu)

Kokeiltu hackamoreja(Tammikuu 2017)

Yrittää ottaa rakennekuvaa mahapiilossa(helmikuu)

Leikitty kouluratsukko(Maaliskuu)

Edistytty laukassa(Huhtikuu)
Ja mökötetty huonon kesä sään takia(Toukokuu)