Kuluneella viikolla on uutisoitu paljon hevosen sairaskohtauksesta Kymi GP:n lähdössä 8. Lähdössä 8 menehtyi 4-vuotias lupaava ruuna Thunder McQueen, jota ohjasti Jeroen Van Caraen. Ohjastaja oli myös hevosen valmentaja, joten hevonen oli varmasti tuttu. Thunder McQueen lyyhistyi radalle lähtö kiihdytyksessä ja hevosen jalat sätkivät. Epäilyksenä on aortan repeäminen, jonka yleisin huomattava oire on äkkikuolema.
Kilpailu päivän lämmin sää esittää tietysti kysymyksiä. Raveissa ei minun ymmärrykseni mukaan ole minkäänlaisia lämpötila rajoja, jolloin kilpailut peruutetaan. Kouvolan tapauksessa mittari ilmeisesti näyttänyt yli 20-asteen hellettä. Lähtö 8 oli tarkoitettu ratsuihmisen korvaan siis nuorille hevosille ja matkan pituus oli 2100m. Matka on kohtuullinen ja helteellä varmasti raskas.
Tästä herääkin kysymys: Miksi raveissa ei ole lämpörajoja? Kyllä hevosen hyvällä nesteytyksellä pystytään tekemään paljon ja esimerkiksi kosteuttamalla karvaa viileällä vedellä ja startin jälkeen pesulle viemällä. Teoriassa kuitenkaan sinulla ei ole mahdollista jättää hevosta lähdöstä pois helteen takia, jos et halua viiden päivän kilpailu taukoa.
Ravi säännöt(hippos):
43 § Kilpailusta poisjäänti pakottavan syyn vuoksi Kun hevonen on ilmoitettu kilpailuun, sen täytyy osallistua siihen, ellei viimeistään osanottoa varmistettaessa esitetä poisjääntiin hyväksyttävää syytä. Poisjäännin hyväksyttävät syyt ovat valmentajan, ohjastajan tai hevosen osanottoa estävä sairaus tai sairauden lääkinnästä johtuva karenssiaika tai hevosen valmentajan vaihtuminen. Tuomaristo voi tarvittaessa pyytää todistuksen poisjäännistä. Sairauden vuoksi kilpailusta (koskee myös paikallisraveja) poisjäävälle hevoselle määrätään viiden (5) vuorokauden ilmoittamiskielto poisjääntiä seuraavasta päivästä alkaen ja hevonen joutuu jäämään pois kaikista kilpailuista, joihin se on jo ilmoitettu.
Eli hevosta ei voida ilman sanktiota jättää lähdöstä pois. Syyksi ei siis riitä autorikko, varusterikko taikka hautajaiset. Voidaan siis pohtia onko kuinka eläin ystävällistä juoksuttaa hevosta kahden kilometrin matkalla helteellä. Oikea oppinen lähestymis tapa olisi ehkä asettaa, jotkin lämpörajat, jonka ylitettyä hevosen ohjastaja/valmentaja/omistaja voi päättää starttaako hevonen vai eikäö ilman sanktiota.
Kuolematapauksen yhteydessä Iltalehden ja muidenkin lehtien artikkeliin kommentoitiin internetissä, että Thunder McQueenin kuolema olisi johtunut huonosta hoidosta tai rahanahneudesta. Ensinnäkin ravihevosten startatessa paikalla on aina eläinlääkäri, joka katsoo hevosia ja poistaa lähdöstä tarvittaessa. Epäpuhtaudet,lihasjäykkyydet, veren vuodot ja kaikki vastaavat katsotaan eläinlääkärin toimesta.
Kuolemaan epäiltiin liittyvän myös mahdollisesti douping, mutta mietitään kuinka tarkat ravihevosten säännöt ovat starttipuolella niin niin ovat myös sallituissa aineissa. Esimerkiksi joissakin linimenteissä(hevosen jalkoja kylmäävä geeli) sisältää varoajan, joka voi olla vaikkapa 48 tuntia eli se näkyy hevosen testauksessa kiellettynä aineena. Samoin myös esimerkiksi banaanin syöttäminen hevoselle edellisenä päivänä huhun mukaan näkyy testauksessa piristävänä aineena.
Hevosen huonohoito mielletään hakkaamiseksi,aliravitsemukseksi,pakottamiselle ja muulle vastaavalle. Mietitäänpäs hetki sitä, että kyseessä on 500 kiloinen eläin, jolla on omatahto. Tietysti pitkälle pääsee kouluttamalla, mutta hevosta on vaikea juoksuttaa pitkin ravirataa, jos sillä ei ole itsellä kiinnostusta. Saati sellaisen hevosen tuominen ensimmäisenä maalilinjan yli.
Ravureiden painosta puhutaan paljon, koska ovathan ne hoikannäköisiä verrattuna moniin muihin. Ratsuihmiset, jotka eivät ole seuranneet raveja kummemmin pitävät varmasti laihoina, mutta ravurin ja koulupuoliverisen rakenteet ovat erilaiset ja moni ratsu onkin lihava. Ravureiden työ on juosta lujaa ja antaa parhaansa, joten jo hevosen jalkojen terveyden kannalta se liiallinen paino ei ole hyvästä.
Rahan ahneus ja raviurheilu eivät kuulu kovinkaan usein samaan lauseeseen. Monesta ravurista vain muutama on helmiä, eikä niilläkään omaisuuksia välttämättä tienaa. Ravihevonen tarvitsee varusteet,valmennuksen,tallin,rokotteet,kengät, kilpailumaksut ja paljon muuta. Se että hevonen maksaa edes sen kuluihin käytetyt rahat takaisin on harvinaista. Moni ravihevosen omistaja pitää hevosta rakkaudesta lajiin eikä sen tuoman rahan takia. Toki, jos joku tietää jonkun raviurheilulla tienaavan tavallisen ihmisen niin saa ilmiantaa.
Thunder McQueenin tapaus oli surullinen ja äkillinen, mutta onneksi näitä tapahtuu vähän. Hevosen ei tarvinnut jäädä kitumaan vaan se päästettiin paremmille maille nopeasti. Syypää voi olla sydämen rakenne vika, aortan repeäminen tai jokin muu synnynnäinen vika. Evira sen selvittää ruumiinavauksessa.
Vaikka ravihevosia on lämminverisiä ja kylmäverisiä ovat ne kaikki hevosia, jotka ansaitsevat hyvän elämän ja hoidon. Hevosia on erinäköisiä ja kokoisia, juoksu tryylejä on erilaisia, mutta jokaisen ihmisen ja eläimen päivät voivat olla ohi silmänräpäyksessä. Sairaskohtaus ei katso aikaa eikä paikkaa, ei välttämättä varoita ennen, joten muistakaa nauttia joka hetkestä hevosystävänne kanssa!