keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Läski ratsailla osa 2

Mietin monta kertaa kirjoitanko vai annanko pölyn laskeutua. Tosiaan keskustelu facebookin kukkahattutäti ryhmässä ja lämppäri ryhmässä kävi kuumana koskien ratsastajan painoa. Olen jonkin verran puhunut aiheesta ja kestänyt kritiikin aiheesta.

Menin sitten puoli vitsinä kommentoimaan kuolaimetta, kengättä kannuksetta ryhmän keskusteluun että pitäisis varmaan itsekkin lopettaa ratsastus. Vastaukseksi sain paljon suosituksia ja tästä hämmentyneenä kysäisin painoasiaa lämppäri ryhmässä, joka tosiaan on tekemisissä tämän rodun kanssa.

Muutama kommentoija(kkk ryhmän kukkis tädit) Olivat sitä mieltä, ettei ole asiaa kyytiin painon takia. Hevonen kärsii ja on varmasti kipeä jne. Muut olivat sitä mieltä että sinne vaan keikkumaan. Joku kommentoi ettei kehonhallintani ole tasolla että voisin ratsasataa, toinen kommentoi että jos olisit edes auttavassa kunnossa olisi ratsastus helpompaa.

Kehon hallintani ei ole täydelinen, kunto voisi olla parempi, mutta kuoleeko hevonen siihen että sillä ratsastetaan 3-4 krt viikossa 30-60 min.

Se että hugo seisoo etujalat mahan alla kielii joko vatsa tai selkä vaivoista, hevonen on juoksutus videolla epäpuhdas ja karva on kiilloton. Hugo on hoikassa kunnossa ja klippaus korostaa asiaa. Lihakset ovat pudonneet ja hevonen hieman kuivahtanut. En kiellä, mutta tällä hetkellä saa säilöheinää, joka on ravinteikkaampaa kuin niitetty vihreä. Sen lisäksi 1 dl rypsiöljyä,biotinia, 1 l kauraa,1l bilder mixiä, 1 l greenlinea, pellavaa ja kivennäisiä. Hevonen joka on juuri klipattu eli on suunilleen nahalla tuskin on kovin kiiltävä kun iho on kuiva ja hilseilee.

Joku kommentoi nakin surullista ilmettä juoksutus kuvassa. Sekin on että onko hevonen töissä aina saman näköinen kun tarhassa? Oma mielipiteeni on että karsina on hevosen koti. varustaessa voidaan rapsutella ja olla vähän levottomia, mutta kun mennään töihin niin sitten on oltava työmoodi päällä.

Nakin selässä ei ole oireilua, se ei vastusta satulointia ja liikkuu kivasti. Olen tässä muutaman päivän pohtinut nousenko sinne satulaan. Nakki on juossut liinassa mikä sujuu ihan hyvin. Puomien kanssa tulee tosin intoa pintaan, mutta se suotakoon.

Nakkihan ei ole mikään ohut lämpöinen, joten voisin sen kuvitella kantavan ihan hyvin tietysti jos selkä tai jokin muu alkaa oireilla niin lopetan ratsastuksen tietenkin. Laihtuminen ei tapahdu yhdessä yössä ja asiat ovat kiinni motivaatista ja itsekurista.

Toivottavasti kukaan sellainen ihminen joka on itsetuhoinen ei joudu enemmän tai vähemmän ikävän kommentoinnin kohteeksi, koska jokainen osaa varmastikkin ajatella millaiset seuraukset sellaisella voi olla. Itsellä homma meni kyllä ihon alle, mutta muutaman hengenveto päivän jälkeen tästä voi puhua ihan asiallisesti.

19 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Niitä ketjuja lukeneena sanon että en nyt tiedä onko niin ikävää kommentointia sanoa että kannattaisi harventaa ratsastusta kun voi liikkua muullakin tavoin. Joltain oli se järkyttävä kuva kommentti ja se oli törkeä. Mutta mun silmiin näytti että tiedostit ongelmasi ja siksi meni ihon alle.
  Varmasti onnistut vielä pudottamaan painoa kun et välitä muista ja vaikka tiedät ongelman niin älä anna mennä ihon alle.

  Onhan se totta JOKAISEN lihonneen kohdalla että ratsastus on yleensä tasapainoisempaa pienemmällä rasvamäärällä kuin suurella vaikka taitoja olisi enemmän. Puhutaan nyt siis ihan huomattavista määristä rasvakerrosta. Ja eihän sekään terveellistä ole, pidemmän päälle ei hevoselle eikä ihmisen sisäelimillekään.

  Nyt vaan huonot ajatukset veke ja keskityt itseesi ja projektiisi (anteeksi jos olen ymmärtänyt väärin että aiot laihduttaa, muistelin näin jostain lukeneeni).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee myöskin muistaa, etteivät kaikki ihmiset kykene laihduttamaan. On olemassa muitakin lihottajia kuin se ruoka ja liikkumattomuus. Geenit, stressi... Antaa Nooran ratsastaa tuollasena kun hän on. Kyllä hevosesta huomaa jos ratsastajan paino menee yli, Hugo ei näytä kärsivät ratsastajan painosta.

   Onhan se nyt ihan hiton epäreilua että nykyään harrastukset ja elämäntavat jaotellaan ihmisten ruumiinrakenteen perusteella.

   Poista
  2. Tiedpstan ongelmani kyllä ha kun tuo hevonenhan liikkuu tosi aktiivisesti köh köh.
   Ja se että asiat voi esittää monella eri tapaa. Se että olen lihava ei tee mun mielestä hevosesta ontuvaa,epåpuhdasta tai surullista. Jos se painonpudotus olisi helppoa niin dri lihavia olisi. Myös se ettändyö vähemmän jne. Kommentointi on mun tapauksessa loukkaavaa siinö mielessä että kun se syöminen ei ole se avain ongelma vaan se miksi syö. Nykymaailman kauneus ihanne on tuulen nussima vinkuheinä mikö on ihan ok, mutta sen tavoittelu mun mielestä ei. En tällä viikolla ole kertaakaan ratsastanut ja en edes tiedä uskallanko. Vai meneekö se niin että talutan hevosen maastoon ja ratsastan ettei kukaan nää. Ihan vaan ettei aiheuteta kommebtointia. Se että on pyöreä ja minua moititaan asiasta olkoon ihan ok, mutta siinä kohtaa ihonalle mennään ja lujaa, kun sanotaan että hevonen kärsii.

   Poista
 3. Jos noita huutelijoita kuuntelisi niin lihava ihminenhän ei saisi harrastaa mitään liikunnallista lajia koska lihavat nyt ei vaan voi. Ei ne voi pelaa korista kun ne väsyy samantien. Eikä ne voi tanssia kun läskit vaan hyllyy. Läski voi vaan pelata tietokonepelejä.
  Tällainen mentaliteetti tuntuu olevan liikkeellä ja itselläni se aiheuttaa vaan sen että en mene minkään liikunnallisen harrastuksen pariin koska luulen että kaikki sitten katsoisivat vähän pulleampaa kieroon. "En ainakaan syötä tuolle koska se on läski" -tyyliin. Surullista.

  VastaaPoista
 4. Tämmönen jankkaaminen asiasta ja kukkahattutädeiksi kutsuminen ei poista sitä tosiasiaa, että hevosillakin on painoraja. Se kuitenkin on yksilöllistä, että mikä se painoraja on (hevosen koko, kunto, ratsastajan kehonhallinta ja kuinka oikein hevonen liikkuu, kuinka usein ja millaista treeniä jne jne)
  Luin niitä kommentteja ja siellä oli todella hyvä vertauskuva ja itsekkin patikointia harrastaneena allekirjoitan sen; jos kannat painavaa rinkkaa, sillä on väliä valskaako se selässä vai onko se siellä tukevasti ja oikein. (ei juuri sanatarkkaan mutta pointti varmaan on selvä). Kyllä siinä selkä kipeytyy kun joutuu lihaksilla kompensoimaan heiluvaa ja painavaa rinkkaa, kun taas jos se on tukevasti ja oikein selässä, meno on helpompaa eikä se paino tunnu niin pahalta.
  Ei siihen huonon repun kantamiseen kuole, mutta ajansaatossa jos usein kantaa niin kipeytyyhän sitä.

  Rosan kommenttiin; Ratsastus on kuitenkin eri kuin esim.koripallon pelaaminen, joten melko tyhmä kommentti. Ratsastuksessa on eläin, joka joutuu kannattamaan oman painon lisäksi ihmistä, koripallo ei kannattele ketään. Sitäpaitsi en ole koskaan kuullut, etteikö lihavat saisi urheilla. Jokainen saa urheilla oman kunnon ja mieltymyksen mukaan.

  Mä olen kuitenkin seurannut tätä ratsukkoa aika pitkään ja tiedän, että paino johtuu lääkkeistä ja Nakki saa monipuolista liikuntaa myös ajaen ja juoksuttaen. Mutta kannattaa puhua lääkärille lääkkeistä, ne ei selvästi sulle sovi ja ne kannattaa ehdottomasti vaihtaa. Omaa istuntaa ja kehonhallintaa kannattaa kaikkien harjoitella jos harrastaa ratsastusta, oli paino mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkahattutädit ovat minun käsitykseni 80% kkk ryhmän daameista. No lääkärin kanssa tästä lääke asiasta jankattu ja eipä ottanut kuuleviin korviinsa. Musta tälläisestä asiasta pitää keskustella ihan jo senkin takia että ratsastus on urheilulajeista yksi julmimmista. Juuri painoasian,hevosten tomimisen yms. Joku tekee asiat tavalla x ja jotkut tavalla y ja sitten onkin sana harkkaa. Mutta se että silloin tällöuin painavaa rinkkaa kannat ei ainakaan minun tietääkseni kipeytä. Hevonen kun voi hyvin noin muuten. Se nytt vaan on raskasta, kun pitää popsia lääkkeitä joo joo ne auttaa jne. mutta silti ulkoa tuleva paine koskien ratsastajan painoa on aika iso. Yksikin tyyppi kehuskeli farmaseutin papereilla ettei kukaan voi mennä tollaseen kuntoon lääkkeestä. Totesin hänellekkin että noh olen tavannut ihmisiä jotka ovat olleet tämän löökkeen kanssa tekemisissä enkä ole ainoa joka oirehtii näin. Sitä vaan punnitsee että onko paska ihminen jos ratsastan Nakilla tämän kokoisena. Ja siis joo sitä voi juoksuttaa ja ajaa, mutta sillä ei lihaksistoa kasvateta selkään ja kaulaan, koska mm tämä hevonen juoksuttaessa liikkuu perse edellä puuhun.

   Poista
 5. Kirjotat älyttömän rohkeasti varsinki näinkin ajasta(?) aiheesta! Propsit sulle! Itsekkään en mikään kukka keppi ole ja varsinkin hevostellessa en pyydä enään ihmisiä kuvaamaan sillä en halua nähdä itseäni.

  Sä ratsastaa hyvin ja Hugo ei näytä kärsivän, anna julkisten kommenttien mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos! Eiköhän itse huomaa jos Hugo kärsisi

  VastaaPoista
 6. Hevosesi on muka terve? Kummasti yhessä videossa oli niin ep et huhhuh.

  ja mitä noihin lääkkeisiin tulee. Ei ne lääkkeet lihota. Itse syön tällä hetkellä 5 eri lääkettä. Se syöminen pitää suhteuttaa liikuntaan. Ja jos lääkkeet kerää nestettä tai hidastaa suoliston toimintaa niin silloinkin on elettävä sen mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä videossa on ep? Enkö enää tunkista epäpuhdasta hevosta vai onko huuteliassa ongelma?
   Eri lääkkeillä on eri vaikutukset se on vain ikävä tosiasia ja kaikki ei sovi kaikille. Myös ihan omilla kasvoilla epäpuhtaudesta huutelu olisi hyvinkin hmm asiallista. Sinut voitaisiin ottaa jopa vakavasti

   Poista
 7. Pahoittelut, mutta mielestäni nyt on sanottu aiheesta. Ihan jo pelkästään paino-asiaan, mutta myös Hugon yleisilmeeseen. Vaikka olisi kuinka klipattu, ei klipatun karvapeitteen pitäisi minusta näyttää tuolta. Lihavuuskunto on muutenkin vähän huonomman puoleinen (asia ilmeisesti hoidossa?) ja hevosen perusilme jo ihan masentunut.
  Lisäksi ravissa takapään liike ei vaikuta normaalilta ollenkaan.

  Nostan sulle silti hattua rohkeudesta! Tsemppiä teille jatkoon, ei kukaan ole seppä syntyessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis se huomattiin että hoikistui ja se korjaantuu säilöllä. Kun karvat lähti se olemus oli aika hoikkq
   Se asia on hoidossa. Se että olen lihava niin kyllä sen itse huomaan ja näin. Tiedän olevani maksimi mitoissa nakille, mutta se olenko jo liian on toinen juttu. Myös tämö kuvien perusteella perusilmeen arviointi hämmentää. Miten voi kuvasta sanoa onko hevonen iloinem surullinen,kipeä tai jotain muuta

   Poista
  2. Ikävää jos nykypäivän hevosihmiset eivät osaa lukea hevosen ilmettä yhtään.. Katso esimerkiksi noita edellisen postauksen juoksutuskuvia - onko hevosella mielestäsi tyytyväinen ilme? Tai edelleen, se takapään liike, varsinkin ravissa, siinä juoksutusvideossa?

   Poista
  3. Siis en kiellä etteikö se olisi juoksutus kuvissa ankean näköinen, mutta kun se ei ole sellainen kaikissa kuvissa. Ja sen.perus ilme ei sellainen ole. Kävin sitä videota esimerkiksi ammatti ihniselle.näyttämässä ja sanoi ettei hän siitä epäpuhdasta saa millään ja.naureskeli.ettei nykyään.saa tai.uskalla sanoa mitään kun hevoselle diagnosoidaan vaikka ja mitä. Jos hevonen on kulkenut tuolla tavoin narussa ravissa sen hmm neöjä vuotta ja silloinkin sen elli terveeksi totesi niin en nyt lähtis huolestumaan, kun kerta liike on aina tuollainen ollut

   Poista
  4. Mä en ole puhunut epäpuhtaasta liikkeestä sanallakaan :)

   Poista
 8. ”Ihan ettei vaan aiheuta kommentointia” - mutta etkö juuri sinä itse tuo asiaa koko ajan uudelleen pinnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kommentointia tavalla josta em pidä. Siirrän kommentoinnin vaaan mielummin tänne ihan koska homma pysyy kontrollissa paremmin. Mun maailmassa tää on tällä loppuun käsitelty. Viime osankin kohdalla se oli piste koko hommalle. Sitä edelleen tälläkin haen.

   Poista
 9. Yksinkertaisesti sanottuna:
  Kaikista kuvista näkee, että Huugo TYKKÄÄ ratsastaa kanssasi.
  TIETYSTI ratsastuksenne jatkukoon, niinkuin on jo vuosia jatkunut!
  Ratsastus on teidän YHTEINEN NAUTINTO, ILO.
  Se vaan on niin ja siitä ilosta on pidettävä kiinni.

  VastaaPoista
 10. Mä joudun päivittäin miettimään omaa painoa hevoseni selässä. En kovin mielelläni juoksuta hevosta liinassa ympyrällä, jolloin se ottaa liiaksi vanhan hevosen nivelelle. onneksi vaihtoehtoisia liikutusmuotoja on ja oman kehonhallintani paranee jatkuvasti. Silti voin sanoa olevani läski, enkä esimerkiksi kehtaa mennä kisoihin.

  VastaaPoista